Onboarding er en velkomstprosess for nye ansatte, som er avgjørende for at de både kommer fort i gang men også får et godt inntrykk. Her er våre beste tips til en god onboarding.
– Det er greit å ha litt felles regler for hva man skal huske på, og i hvilken rekkefølge man skal gjøre ting i, når nye ansatte begynner.
Det sier Sølvi Hansen, rådgiver for HR, HMS og kvalitetssikring i Proresult.
– En smidig prosess sparer tid for både bedriften og den ansatte, og man sitter igjen med en god opplevelse. Dette kan igjen få utslag i god motivasjon.
Dersom de slutter, kan man også miste sjansen for at de vil komme tilbake en annen gang. De fleste bransjer har hard konkurranse om de beste fagarbeiderne, påpeker Hansen.
Hva skal man så gjøre for å sikre seg best mulig?
– Det viktigste er å få den nyansatte på plass så effektivt og ryddig som mulig. Det betyr som regel at man vil ha folk i arbeid så fort som mulig, at de har nødvendig opplæring, klær og utstyr. Men også at formelle ting som kontrakter og lønnsopplysinger er på plass, pluss HMS-kort dersom man trenger det.
Det kan være mye å huske på, så Hansen anbefaler at man regner minst et par uker på en slik prosess, kanskje mer, avhengig av hvilken rolle den nye skal inn i.
Tilbyr Proresult programvare eller styringssystem som hjelper bedrifter til gode onboardinger?
– Ja, vi lanserer snart en HR-modul som holder orden på alle personalopplysningene på en trygg og effektiv måte. Der vil det også følge med blant annet ferdige maler for blant annet onboarding, arbeidsavtaler, og dokumentert opplæring, sier Hansen.
– Effektive og fornøyde arbeidere gir også fornøyde ledere.
Når den ansatte kommer på arbeidsplassen, må de slippe å vente på noe. Det betyr at datatilganger, nøkler, arbeidsklær, verneutstyr og slikt allerede må være klart før første dagen.
Gyldige arbeidsavtaler er et punkt der det syndes mye. Vær på den sikre siden og få dette unna så raskt som mulig. Og husk at arbeidsavtaler er personopplysinger – de skal oppbevares trygt og bare sees av de som har gyldig behov for det.
Dokumentert sikkerhetsopplæring er et punkt som mange bedrifter får avvik på ved tilsyn. Sjekk at den ansatte har sertifikater og opplæringer i orden. Dersom ikke, må du sørge for at de får dette før de begynner med arbeidet.
Krøll med lønnsutbetalinger vil garantert skape misnøye. Det hører ikke hjemme i en god onboarding. Sørg for at skattekort, kontonummer, timelister og alt annet som trengs er på plass i god tid før den ansatte skal få første lønnsutbetaling.
Vi anbefaler at man tar korte status-samtaler med den nyansatte etter én, tre og seks måneder. Der kan man avklare forventninger og få tilbakemeldinger. I tillegg bør man ha en grundig medarbeidersamtale en gang i året.
Det er penger å spare på å forebygge skader
Tips og råd for bedre psykisk helse i bygg og anlegg
Avvik handler ikke om å henge ut noen