– Kvalitetssikring er stikkordet. Det er en egenkontroll som dokumenterer at en har utført arbeidet i henhold til krav, spesifikasjoner, tegninger og så videre.
– KS er et bevis på at man har gjort det man skal.
Det sier Øyvind Krogenes, fagansvarlig for HR/HMS/KS i Proresult.
Flere positive følger av god kvalitet
Men hvorfor trenger man egentlig å bevise at man har gjort det man skal? Vil ikke en godt utført jobb tale for seg selv?
– Dette kan være krav fra myndigheter, men man skal også kunne vise oppdragsgiveren at jobben er utført som bestilt. God KS kan ha flere positive følger, eksempelvis færre reklamasjoner og kvalitetsavvik. Dette koster penger.
Hva kan skje dersom man ikke er så god til å følge opp kvalitetssikringen?
– Selv om jobben er godt utført, kan man risikere å sitte igjen med en mangelfull sluttrapport. Senere kan det bli vanskelig å pusse opp eller renovere et bygg der man ikke har dokumentasjon på eksempelvis hva som er inni vegger. Dette er en viktig grunn til å dokumentere godt med KS.
Feil kvalitet koster penger
– En annen viktig grunn er å levere med riktig kvalitet. For den kan være både for høy og for lav. For lav kvalitet skjønner de fleste. Men dersom kunden bestiller laminat, og vi leverer treparkett, må vi selv bære kostnaden. For høy kvalitet kan derfor gi dårlig fortjeneste og i verste fall føre til konkurs på store prosjekter, sier Krogenes.
Krogenes minner også på at det er avgjørende å avdekke kvalitetsavvik så tidlig som mulig i prosjektet:
– Jeg bruker å forklare det med 10-gangeren. I arkitektfasen koster det kanskje en tusenlapp å rette feil. I planleggingsfasen blir det dyrere, kanskje noen titusener. I selve byggefasen kan det koste hundretusener eller mer. Men etter ferdigstillelse kan det fort bli millionbeløp for å rette opp feil. Og etter skaden har skjedd er det i grunn ingen grenser, kravene kan bli titalls millioner eller mer.
– Moralen er å gjøre det riktig på første forsøk, sier Krogenes.
KI: Illustrasjonen øverst i saken er generert ved hjelp av ChatGPT.