Forvirret om ISO-sertifisering? Slik fungerer det

ISO-sertifisering kan være helt avgjørende for dere som skal delta i større anbudsprosesser. Her får du en introduksjon i hvordan sertifiseringsprosessen fungerer.

Når folk snakker om ISO-sertifisering, så sikter de vanligvis til kvalitetsstandarden ISO 9001 og miljøstandarden ISO 14001.

– Mange av kundene våre har vært flinke til å tilpasse malene våre til egen drift. I tillegg passer de på å bruke systemet aktivt underveis i sine prosjekter. For disse kundene kan det være nyttig å dokumenter hvor flinke de faktisk er gjennom å bli ISO-sertifiserte., sier fagansvarlig for HMS og kvalitetsstyring i Proresult, Øyvind Krogenes.

Han viser til at ISO-sertifisering ofte kan være et krav for å kunne levere anbud. I tillegg vil man som ISO-sertifisert være bedre rustet for fremtiden, få bedre kontroll på egen drift, risikoer og muligheter.

Man må også huske på at anbud forplikter:

– Anbudene blir ofte ettergått, og det er store krav til dokumentasjon. Dersom anbudet er for lavt, risikerer man også at man ikke klarer å få økonomi i prosjektet selv om man vinner, sier Krogenes.

Kort fortalt går prosessen frem til ISO-sertifisering ut på følgende:

  1. Konsulent: Bedriften som ønsker sertifisering søker først hjelp hos et konsulentselskap med ekspertise på ISO-sertifisering. VTC Offshore er et slikt selskap.
  2. Styringssystem: Bedriften behøver også å ha et godt styringssystem i bunn, som kan dokumentere alle aspekter av driften. Proresult leverer et slikt system.
  3. Sertifisering: Man må bestille sertifisering via et akredittert sertifiseringsorgan. Dovre Sertifisering, Kiwa og DNV er eksempler på slike organer.

Krogenes minner om at veien frem mot sertifisering er en prosess som handler om å innrette driften etter standardene. Prosessen inkluderer både en kartlegging, en tilpassingsfase og en fase der en jobber systematisk for å inkludere de nye rutinene i den daglige driften. Alle disse fasene er nødvendige før en gjennomfører en ISO-revisjon. Det er helt vanlig å få noen avvik etter en slik revisjon.

Kan ta tid

– Man bør nok regne med å bruke minst et halvt år på prosessen før man kommer i mål med sertifiseringen.

Det er viktig å merke seg at konsulentselskapene og sertifiseringsorganene ikke har lov til å samarbeide. Dette gjelder ikke for systemleverandørene.

– VTC Offshore er opplært i Proresult-systemet, og Proresult vet hva VTC Offshore kan tilby og ikke. Dermed kan begge parter hjelpe bedriften til å bli sertifisert, sier Krogenes.

Vil du snakke med Øyvind? Ta kontakt med Proresult og be om mer info om ISO-sertifisering.