Førsteinntrykket dannes i løpet av millisekunder

Brukerne fortjener en mest mulig sømløs opplevelse i systemet. Eskil Klepaker er vår nye utvikler og har fått ansvaret med å styrke brukervennligheten i Proresult.

– Mange tror at brukervennlighet bare handler om hvordan ting ser ut. Men det handler også om hvordan ting henger sammen. Det skal være forståelig for brukeren.

Det sier Eskil Søreide Klepaker (33), UX-ansvarlig utvikler i Proresult.

UX er en forkortelse for User eXperience – brukeropplevelse eller brukervennlighet på norsk.

– Min jobb fremover blir å sørge for at Proresult har brukervennlige løsninger som både fungerer bra, men også ser bra ut. Jeg skal også jobbe med koding av frontend, sier Eskil.

Når utviklere snakker om frontend, mener de den delen av programvaren som ligger nærmest brukeren, altså knapper, tekstfelter og andre elementer som vises på skjermen. Maskineriet som ligger bak dette, kalles backend.

Forsket på førsteinntrykk

På CV-en har Eskil en master i informasjonsvitenskap med vekt på UX.

Eskil Klepaker, UX-ansvarlig utvikler i Proresult.
Eskil Klepaker, UX-ansvarlig utvikler i Proresult.

– En del av masteroppgaven var å forske på relasjonen mellom førsteinntrykket og den faktiske brukervennligheten. Vi lot brukere i flere aldersgrupper se på en nettside eller app i 50 millisekunder, og deretter rangere hvor godt de likte den. Så testet vi hva inntrykk de hadde når de fikk ubegrenset tid. Det viste seg at førsteinntrykket speilet veldig godt de faktiske inntrykket av brukervennligheten, sier Eskil og understreker dermed at førsteinntrykk faktisk er svært viktige.

Han har allerede kommet godt i gang. Er du Proresult-bruker, har du kanskje oppdaget at innlogging-skjermen har fått seg en solid overhaling. Dette er det Eskil som står bak.

– Det er mye mer å ta av. Spørsmålet er, som alltid, hva man skal prioritere, seier han.

Førde bød på muligheter

Opprinnelig kommer Eskil fra Sandane i Nordfjord, så hvorfor havnet han i Førde i Sunnfjord?
– Jeg hadde tvillinger på vei, og ønsket å komme nærmere familien. Førde bød på enklere jobbmuligheter, og er et sted der det skjer mange ting.

Bortsett fra familielivet, er Eskil en sporty mann på fritiden. Fotball er en stor interesse, det samme er jakt og fiske.
– Jeg er glad i å være aktiv. Men med to små barn blir det jo litt begrenset fritid, ler han.

Ny logg-inn-skjerm i Proresult våren 2024

Satt mye på hjemmekontor

Før Proresult jobbet han 9 år som utvikler i Fotoknudsen.

– Jeg satt mye på hjemmekontor de siste årene og kjente litt på savnet av å komme meg ut av huset og se noen ansikter rundt meg‚ å treffe litt folk. Dessuten er det veldig greit å komme hjem og ut etter jobb.