– Dette har vi rutiner for, tenkte Edel da Arbeidstilsynet krevde asbest-dokumentasjon
Maler Rune Skilbrei AS fikk et brev som mange i bransjen gruer seg litt for: Dokumentasjonskrav etter tilsyn fra Arbeidstilsynet.
I forbindelse med en jobb som malefirmaet gjorde i juni 2024, fikk de brev fra Arbeidstilsynet, som ba om en rekke dokumentasjoner.
– Hjelp, tenkte jeg. Men, dette har vi jo rutiner for!
Det sier Edel Skilbrei, HMS-ansvarlig og personalansvarlig hos Maler Rune Skilbrei AS. Anledningen var at Arbeidstilsynet ville se dokumentasjon på at firmaet hadde kartlagt om det fantes asbest og kvartsmateriale i fliser og lim. Dessuten ville tilsynsmyndigheten vite om arbeidstakerne hadde fått opplæring og informasjon, og hvilket verneutstyr de brukte. Fristen på å svare ut tilsynet var to dager.
– Vi vil jo at det skal bli riktig, og ikke noe krøll, sier Edel Skilbrei.
Malefirma med egen butikk
Maler Rune Skilbrei AS har rundt 40 ansatte, og driver hovedsaklig med maling, flisarbeid og gulvarbeid på næringsbygg og offentlige bygg.
Selskapet har sitt eget kontorbygg, som ligger ved den mektige Naustdalsfossen i bygda med samme navn. I bygget har de også en populær butikk der de selger malevarer og interiørartikler.
Oppdaget fare for asbest
Man skal alltid følge rutinene. Men når jobben skjer i det samme bygget som Arbeidstilynet holder til, bør man i alle fall ikke slurve. Det gjorde da heller ikke folkene fra Skilbrei:
– Så snart vi oppdaget at det kunne være fare for asbest, stoppet vi arbeidet og sendte prøver inn for analyse. Det er jo avgjørende at vi har denne rapporten klar FØR vi får tilsyn, og ikke etterpå, sier daglig leder Rune Skilbrei.
Lang liste med dokumentasjonskrav
– Vi har hatt tilsyn tidligere, men de har aldri spurt om så mye dokumentasjon tidligere. Det var litt jobb å finne frem ting, men siden vi hadde alt i Proresult gikk det heldigvis lett, sier Edel.
Hun forklarer at firmaet sendte inn blant annet HMS-kursbevis for de ansatte, rutiner for HMS, verneustyr, støvende arbeid, håndtering av helsefarlig stoff, sjekklister, SJA (Sikker jobb analyse), i tillegg til analyserapporten fra Nemko, selvsagt.
Verneombud Tor Skilbrei anslår at de til sammen brukte en halv arbeidsdag for å finne frem og sende over alle dokumentene som Arbeidstilsynet ba om.
Mye mer tungvint med papir
Hadde det blitt enklere om alt var på papir, slik som i «gamle dager»?
– Nei, det ville blitt mye mer tungvint. Nå har vi alt i digitalt i Proresult. Da kan arbeiderne selv gå inn og finne ting de trenger, og har alle databladene tilgjengelig. Kommer det nye regler, så vet vi at Proresult er fortløpende oppdatert.
– Alt i alt føler jeg det er veldig godt å ha alt på en plass: Timeregistrering, sikkerhetsplan, sjekklister, bilder osv. Vi kan finne prosjekter fra mange år tilbake fordi vi har brukt Proresult siden oppstarten, i alle fall 15 år, sier Edel Skilbrei.
Hvordan gikk det så med tilsynet, kan en spørre seg. – Ingen merknader eller avvik! De fant ut at vi hadde tatt alle forholdsregler, og at de hadde fått enda mer enn de ba om, sier Edel.
Vi kan nå smykke oss med en av de tre anerkjente miljøsertifiseringene i Norge. Men hva vil det si å bli sertifisert, og vil Proresult-kunder merke noe forskjell?